Mała Orkiestra Dancingowa / Parkstad Limburg Theaters / € 18.00

05 mei / Mała Orkiestra Dancingowa / Parkstad Limburg Theaters / 14:30 uur

Tango in de jaren dertig in Warschau. Dat geluid opnieuw in authentieke arrangementen weer tot leven brengen brengen, daar zijn zij ware grootmeesters in. Dit toporkest, onder leiding van Noam Zylberberg, Mała Orkiestra Dancingowa releaste een eerste album in 2018 met tal van originele Poolse Tango-pareltjes uit die periode, na de Eerste Wereldoorlog.

In die tijd was de Poolse hoofdstad een multicultureel en kosmopolitisch epicentrum (evenals Berlijn en Parijs) dat open stond voor tal van nieuwe culturele ideeën. Het cabaret vierde er hoogtij, de Oostenrijkse operette, de nieuwe Amerikaanse muziek en de Latijns-Amerikaanse dans; naast de traditionele Poolse, Joodse en Roma muziek. Met tal van kruisbestuivingen tot gevolg! De Poolse muziek kreeg een ‘boost’ als nooit voordien. Er ontsproten heel wat nieuwe liedjes en de Tango was er - net als in de rest van Europa - razend populair. Werden in den beginne bestaande melodieën uit het klassieke Tango repertoire nog van Poolse teksten voorzien; al snel creëerde men zelf nieuwe liedjes voortspruitend uit die multiculturele muzikale smeltkroes. Een geheel nieuw oeuvre.

Tal van stijlen kwamen in die Poolse Tango samen. Stellig, een unieke fingerprint die nergens anders in Europa te horen was. Wat dit orkest brengt, is uitzonderlijk. Grootmeester/dirigent/inspirator Noam Zylberberg (die na zijn studie Jerusalem voor Warschau verruilde als domicilie) is daar debet aan. Zijn passie bindt dit orkest. De glans van die klassieke Europese/Poolse tango herstellen, is wat hem en dit orkest drijft.

zondag 5 mei
Mała Orkiestra Dancingowa
Parkstad Limburg Theaters
Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen
aanvang 14.30 uur / € 18.00
kaarten: https://www.plt.nl/programma/tango-brutal-presents-mala-orkiestra-dancingowa/05-05-2019-14-30